Domeniile „.ro” neplatite au inceput sa fie sterse

Domeniile „.ro” neplatite au inceput sa fie sterse inca de pe 30 august. Esti in situatia asta?

Încă de pe 30 august, Registrul de Domenii.ro şterge primele domenii pentru care nu s-a plătit serviciul de mentenanţă anuală înainte de data expirării, acestea fiind programate la ștergere automată.
Ștergerea se efectuează după 90 de zile de la data expirării domeniului, dacă în acest interval deținătorul nu își reînnoiește dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanță anuală, conform hotărârii Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare (ICI) Bucureşti aprobată în data de 14.07.2017. Ulterior ștergerii, domeniul respectiv va deveni disponibil pentru înregistrare conform principiului „primul venit, primul servit”.

 • Principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală sunt:
 • Alinierea la practica europeană. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. România a fost ultima țară din Europa care a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii;
 • Respectarea bunelor practici și a recomandărilor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI București este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993;
 • Asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterii securității și fiabilității;
 • Implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are de asemenea avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii „.ro”, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului naţional „.ro”, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent;
 • Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător;
 • Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului;

Recomandăm cetățenilor să achite contravaloarea serviciului de mentenanță anuală cât mai curând posibil pentru a evita riscul indisponibilizării domeniului din motive tehnice și administrative: întârzieri între momentul plății și procesarea extraselor bancare, aglomerarea plăților în ultimele zile, posibilitatea suprapunerii cu sărbători legale etc.
De asemenea, recomandăm plata on-line folosind card bancar, beneficiind de avantajul reînnoirii automate a domeniului/domeniilor.

Sursa: MCSI

Cum imi actualizez site-ul?

Aproximativ 70% din site-uri sunt construite pe platforme CMS ( Content Management System ) precum WordPress, Joomla, Drupal, etc. Abordez putin importanta actualizarii site-ului si cum sa faci asta.

Importanta actualizarii site-ului

 1. Aproape fiecare update intareste securitatea site-ului. Desi pare un subiect neimportant, zilnic sute de mii de site-uri web sunt sparte datorita vulnerabilitatilor pe care le prezinta.  O mare parte dintre hackeri cunosc vulnerabilitatile ce apar in urma neactualizarii si profita de acestea pentru a prelua controlul a cat mai multor site-uri de pe internet.
 2. Site-ul devine mai rapid si mai bine optimizat. Cu totii vrem sa fie totul rapid si usor de folosit, nu? Asta primesti si in urma actualizarilor: o experienta de utilizare mai placuta si mai eficienta!

Cum iti actualiezi site-ul

Eu lucrez cu wordpress care verifica singur daca au aparut actualizari si iti trimite o notificare daca a gasit ceva.

Dupa ce ai ajuns pe pagina cu Actualizari tot ce ramane de facut este sa selectezi plugin-ul( modulul ) pe care il actualizezi si sa apesi pe ACTUALIZARE. Nu este un proces complicat, insa are multe beneficii.

 

Esti interesat de un pachet de mentenanta web?

Poti gasi mai multe informatii despre mentenanta web aici sau ne poti contacta prin telefon ( 0774 975 213 ) sau email. Iti voi explica si recomanda solutia de care ai nevoie!

Cum sa iti faci un BLOG si ce ai de CASTIGAT

Ne place sau nu, suntem o generatie de bloggeri. Scriem ceva pe Facebook, primim comentarii si aprecieri, suntem bloggeri. Punem o poza amuzanta pe tumblr care naste impresii, suntem bloggeri. Facem un filmulet, apoi il urcăm pe YouTube, il comenteaza prietenii si am devenit… videoblogeri. Trec direct la subiect si spun ca IMI PLACE sa sustin bloggerii.

Fie ca esti incepator sau nu, trebuie sa ai un blog pe o platforma stabila ( eu lucrez si recomand cms-ul WORDPRESS ). Poate veti ajunge sa scrieti cu pasiune, sa va implicati, sa va pese de blog, si cand va e lumea mai draga va treziti fara articole si fara blog pentru ca platforma are „probleme”. Nu vreti asta!

Celor care vor sa se implice cu adevarat in blogging le-am pregatit super oferte venite in sprijinul lor avand o parte din beneficii precum:

 • Gazduirea site-ului oferita din partea noastra perfect optimizata pentru wordpress ( Email de încredere, Backup zilnic, Siguranță & Stabilitate );
 • Design personalizat si modern;

 • Certificat SSL gratuit;
 • Suport gratuit si dupa realizarea blog-ului;

 

La capitolul ce ai de castigat cu totii stim ca:
 • Vei invata lucruri noi;
 • Poti deveni expert într-un domeniu;
 • Vei invata sa te documentezi;
 • Îți vei imbunatati memoria;
 • Vei deveni mai creativ;
 • Vei putea castiga BANI din pasiunea ta.

Iar pentru ultimul punct sa evitam viitoarele intrebari facem o aproximatie din experienta acumulata.

 •  Bloggeri mici si medii: între 0 și 300 de E
 •  Bloggeri mari: între 300 și 800 de E 

Stiu ca suna bine aceste cifre pentru o pasiune asa ca o sa incep o serie de articole cu informatii utile pentru blogging, dar am pregatit cateva tutoriale si sunt deschis pentru cei ce vor sa inceapa aceasta aventura in online. Poti arunca o privire pe Creare Blog .

Putem sa povestim mai multe pe Facebookmail sau la 0774 975 213.